Prečo vybrať práve indukčné varné dosky?
Nemálo žien v domácnosti si láme hlavu, aké varné dosky si
vybrať do modernej kuchyne. Hlavnými kritériami bývajú čisté, rovné
a ľahko udržiavateľné povrchy. Najefektívnejší spotrebič z kategórie
varných dosiek je indukčná varná doska, ktorá je úspornejšia ako sklo-keramická
varná doska so sálavými platňami.
Ponúkame stručný prehľad jednotlivých typov varných dosiek
z najdôležitejších hľadísk:
Efektívnosť: najefektívnejšie je indukčná varná doska – 90%,
sklo-keramická sálavá – 65%, najmenej efektívna je plynová – 52%,
pretože plameň a jeho teplo sa odovzdáva do okolia, nie na dno hrnca
rýchlosť nábehu teploty je vyššia pri indukcii a
sklo-keramike – kým zapálite plameň plynového horáka, elektrická zóna je už
horúca
Spotreba energie: opäť najvýhodnejšia je indukčná varná doska – ohrev platne sa vždy prispôsobí veľkosti hrnca (aj na veľkej platni môžete zohrievať malý hrniec, ohrieva sa vždy iba kontaktná plocha), pri odobratí panvice (napr. pri pečení palaciniek) sa varná doska uvedie do polohy “stand-by” a opäť sa zapne po položení panvice na varnú plochu
Vaše prednosti pri varení na indukcii:
» ÚSPORA ENERGIE
Zbytočne sa nestráca energia, ani keď stoji malý hrniec na
veľkej platni, lebo sa teplo tvorí iba v dne hrnca. Ak na sporáku nestojí
žiaden hrniec, magnetické pole sa vypne a výkon sporáka klesne na úroveň
pohotovostného režimu, teda na minimum.
» RÝCHLOSŤ
Predhrievanie sporáku odpadá, lebo sa teplo vytvára priamo v
hrnci. Navyše
je čas zovretia na indukcii kratší než na plynovom sporáku.
» PRACOVNÉ PODMIENKY
Nebezpečenstvo popálenia takmer vôbec nehrozí, lebo varná
plocha nie je horúca. Zohrieva sa len nepriamo od hrncov a to len v nízkej
miere. Vyžarovanie tepla do okolia sa pri indukcii redukuje na absolútne možné
minimum. Vďaka možnosti nastavenia výkonu podľa percentuálnej hodnoty sa stáva
vodná kúpeľ (bain-marie) zbytočnou a už nikdy nevykypie alebo sa nepripáli žiadne jedlo
Pozrite si naše indukčné platne
Výhoda indukcie je v rýchlosti nábehu nastavenej teploty,
detekcii nádoby – jej prítomnosť a rozmer (zóna sa zapne, iba ak na ňu položíte
hrniec a prispôsobí sa jeho veľkosti), okamžitom znížení výkonu a tým aj
teploty v hrnci (reakcia ako pri plyne).
Na indukčnú platňu potrebujete hrnce s magnetickým dnom – bez magnetického dna nebude indukcia pracovať, pretože medzi medenou cievkou a dnom hrnca vzniká magnetické pole, ktoré generuje teplo v hrnci. Hrnce s hliníkovým jadrom alebo varné sklo na indukcii nepracuje. Pri kúpe hrncov je potrebné skontrolovať, či sú vhodné pre použitie aj na indukciu. Musí byť na nich symbol “INDUKCIA”.
Pre svoju kuchyňu si v našej ponuke môžete vybrať široký
sortiment nerezových hrncov a kastrólov,